Diepenheim


Diepenheim is een stadje in de gemeente Hof van Twente in de Nederlandse provincie Overijssel, gelegen aan de Regge. 

Diepenheim is een centrum voor de beeldende kunst en staat ook bekend om de kastelen en havezaten en de in stijl aangelegde tuinen en parken.

De ideale plek om te recreëren, te fietsen of te wandelen.


Een jaarlijks terugkerend evenementen in Diepenheim is de “Midzomer fiets 4daagse":

  • In de laatste volle week van juli organiseert VVV Hof van Twente ieder jaar de Midzomerfiets4daagse Diepenheim, een sportief en gezellig evenement voor jong en oud! Elke dag wordt er een route van zowel 30 als 50 km uitgezet in de schitterende omgeving van Diepenheim. Ver weg van de drukte, kan er heerlijk gefietst worden. De routes zijn bewegwijzerd en onderweg wordt er een stempelpost ingericht. Er is veel aandacht voor bezienswaardigheden, exposities en andere evenementen onderweg. In de routebeschrijving wordt hier naar verwezen.
    • Ook om die reden is reserveren op onze camping, zeker voor die periode, aan te raden; dit om teleurstelling te voorkomen.

Een ander belangrijk, jaarlijks te houden evenement is “Het kunstmoment

  • Elk jaar transformeert het Stedeke Diepenheim in de herfstvakantie in een grote open tentoonstellingsruimte. Op vijftig bijzondere plekken tonen honderd professionele kunstenaars hun werk. Op plekken waar je het niet verwacht (oude schuren, bijzondere huizen, winkels, maar ook in galeries, bij kastelen en de bijzondere buitengebieden) is kunst van diverse disciplines te zien. Naast het kunstprogramma zijn er diverse lezingen, workshops en presentaties. Veel kunstenaars zijn aanwezig tijdens het evenement en geven een toelichting op hun werk.
    • Kunstmoment Diepenheim is al ruim tien jaar een begrip en trekt vele duizenden bezoekers. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Kunstmoment Diepenheim.
    • Kunstmoment Diepenheim: inspirerend, gevarieerd en in een bijzondere sfeer.

Winkelen in Diepenheim

Het kleinste stadje van Overijssel heeft geen grootschalige winkels, maar groots zijn ze wel.

Ook worden er zeer regelmatig markten georganiseerd waar mensen van dichtbij en van ver op af komen. 

Diepenheim kent ook veel “Brocante Winkels” die een bezoek waard zijn, o.a.:


Diepenheim en omgeving

Laat u verrassen door de vele mooie gebouwen, de Havenzaten en de kastelen van en van de omgeving van Diepenheim.

Fiets of wandel door de (opengestelde) tuinen; het is echt de moeite waard.

De film “Informatie over Diepenheim vertelt u er alles over.


Geschiedenis van Diepenheim

Diepenheim is een van de acht middeleeuwse steden in Twente. Het is ontstaan in de heerlijkheid Diepenheim, die eerst in bezit was van de Heren van Diepenheim en in de tweede helft van de twaalfde eeuw door het huwelijk van de erfdochter Regenwice van Diepenheim in handen kwam van de graven van Dahl. In 1331 werd de heerlijkheid verkocht aan de bisschop van Utrecht.

In 1224 werd de kapel van het Huis Diepenheim verheven tot parochiekerk en het bijbehorende grondgebied afgescheiden van de parochie Markelo, waar Diepenheim tot dan kerkelijk toe behoorde. De kerk is gewijd aan de Johannes de Evangelist en doet sinds de 17e eeuw dienst als Nederlands-Hervormde kerk (zie Johanneskerk). Gedurende de Reformatie ging de bevolking van Diepenheim overwegend wél over tot het protestantisme, maar bleef de bevolking van de tot Diepenheim behorende buurtschap Markvelde in grote meerderheid Rooms-katholiek.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Twentse steden Enschede of Oldenzaal, is de industrialisatie in de 19de eeuw en daarna aan Diepenheim voorbijgegaan. Het is qua inwoners de kleinste Twentse stad gebleven. Vandaar de troetelnaam Stedeke. Mede door de aanwezigheid van de feodale landgoederen en kastelen rondom de kern heeft het door de eeuwen heen zijn landelijke karakter behouden. Tot ver in de 20e eeuw is arbeid in de agrarische sector de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners geweest. Voor zover bekend heeft Diepenheim officieel nooit stadsrechten gekregen. Wel schijnt de heer van Diepenheim een soort stadsrecht te hebben verstrekt. Een document daarover zou in 1597, toen het oud-archief door brand is verwoest, verloren zijn gegaan. Het stadsrecht is in 1602 opnieuw op papier gezet in de vorm van het nieuwe stadsboek.

Diepenheim kent, als een van de weinige plaatsen in Nederland, een traditie van borgmannen.

Diepenheim had een station aan de spoorlijn Neede - Hellendoorn. Het gebouw staat er nog. Eerder heette het latere station Markelo aan de spoorlijn Zutphen - Hengelo station Diepenheim.

Tot de vorming van de gemeente Hof van Twente in 2001 was Diepenheim de kleinste gemeente in Overijssel met een oppervlakte van 2644 hectare, 1024 woningen en 2754 inwoners.

Bron: Wikipedia


U kunt een film over “een dagje” Diepenheim hier bekijken: 

🎯    |  SVR  |  Disclaimer  | Privacy  |  Links  | Sitemap  |  Contact  | Downloads  | Promo  |    🎯