Twente Zoutmarke


Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo ligt een uniek gebied dat zich kenmerkt door mooie natuur, oude industrie, Twentse gastvrijheid en een rijke historie van zoutwinning. Dit gebied wordt Zoutmarke genoemd. Recreëren kan hier volop. Combineer uw wandeling of fietstocht door het landschap met een activiteit, bijzondere overnachting of een van de culinaire geneugten die Zoutmarke te bieden heeft. Een bezoek aan Zoutmarke staat garant voor een leuk dagje uit. Voel je welkom hier. Welkom in Twente. Landgoed van Nederland!

Dragers van de Zoutmarke

Zout, industrieel erfgoed en de huidige bedrijvigheid in de Zoutmarke, zijn samen met het aantrekkelijke coulissenlandschap, belangrijke dragers van het verhaal van de Zoutmarke. Zoutmarke staat symbool voor een typisch element uit het gebied (zout) en de samenwerking tussen bewoners van vroeger (marke). Zoutmarke ligt tussen Hengelo, Enschede en Haaksbergen en het oostelijk deel van Hof van Twente. Historische markepalen zijn ten noorden van Haaksbergen te vinden langs verschillende recreatieve routes.

Zichtbaar zout

Zouthuisjes en boortorens zijn erg kenmerkend in dit gebied. Al tientallen jaren wordt uit de bodem van het gebied zout gewonnen door Akzo Nobel in Hengelo. Het eerste zout werd op 17 maart 1919 in Boekelo van een diepte van 325 meter naar boven gehaald. Deze boorputten werden afgeschermd met kleine op Saksische bouwstijl afgestemde ‘zouthuisjes’. Een zestal van deze torens is bewaard gebleven, waarvan twee als rijksmonument.

Het gewonnen zout werd vroeger vervoerd over het spoor. De spoorlijn wordt nu toeristisch gebruikt vanuit het Museum BuurtSpoorweg. Bij de halte ‘Zoutindustrie’ krijgt men informatie over de zoutwinning. Het voormalige (zout)Bad Boekelo is nu in gebruik als hotel en restaurant. En wil men meer weten over zout, dan is het Zoutmuseum in Delden een aanrader!

Landschap & cultuurhistorie

Dit gebied is een kleinschalig coulissenlandschap met houtwallen. De gronden langs de beken werden als eerste in gebruik genomen. Hier is de verkaveling onregelmatig en voert de grondgebonden landbouw de boventoon. De zogenaamde woeste gronden (nat veen) werden begin 19e eeuw meer regelmatig verkaveld, en dat is goed te merken is aan de rechte wegen. Veel van deze gronden bestaan nu uit bos en heide, waar de natuur uitnodigt tot prettig wandelen en fietsen. Landgoederen, buitenplaatsen en Twentse boerenerven liggen verspreid over het gebied. De bebouwing tussen de steden heeft een dorps karakter, maar bevat ook oude en nieuwe industrie.


Bekijk de aflevering van 'Lekker weg in eigen land' van RTL4 over de Zoutmarke.


Kijk ook op : Bezoek/Visit Twente

🎯    |  SVR  |  Disclaimer  | Privacy  |  Links  | Sitemap  |  Contact  | Downloads  | Promo  |    🎯